luni, 12 iulie 2010

Tutorial - Tehnica aplicatiilor cu fusible web

Pentru Ortansa in mod special, care m a rugat sa ii explic in ce consta aceasta tehnica si pentru cine considera ca ii sunt de folos informatiile urmatoare, am facut un tutorial rapid privind aceasta tehnica cu elementele ei de baza.

Tehnica fusible se foloseste in aplicatii pe material. Cu ea se pot crea lucrari textile tridimensionale si nu numai.
Ea consta in folosirea unei coli (ca sa ii spun asa..) albe cu o parte lucioasa, parte care se lipeste cu fierul de calcat pe material. Nu stiu daca se gaseste si in Romania ncii nu stiu sub ce denumire; aici se numeste "Wonder-under" si mai nou au aparut si alte surate ale ei.

De ce este deosebita de tehnica aplicatiilor clasice?
Pentru ca , cu acea coala de hartie numita fusible web poti face cele mai fine aplicatii fara sa fie nevoie sa cosi aplicatia , pe margini , ca in aplicatia clasica, si fara ca marginea sa se destrame.Dar ai obtiunea , bineinteles, sa cosi si marginea.
Imaginati va ca aveti o floare de aplicat pe o carte postala de dimensiuni obisnuite. Frunzulite, petale, elemente mici care se aplica foarte greu , migalos prin metoda clasica.
Atunci apelam la fusible web care permite aplicarea celui mai mic  petic posibil de material, cu multa usurinta,aplicatia aderand perfect la materialul de fond.

Am sa exemplific:

Asa arata coala fusible web

Am indoit o aproape in doua ca sa puteti vedea partea pe care se traseaza desenul si partea lucioasa care va adera pe material.
Am ales doua materiale in culori diferite sa se distinga procesul si vom aplica o inima.
Am desenat inima pe hartie de calc sau cerata (de copt)

Materialele alese pentru demonstratie


Am asezat, apoi, foaia de fusible web peste hartia cu desenul inimii si am trasat modelul inimioarei din nou , pe partea CU HARTIE  a fusible web.

Am decupat in jurul inimii avand grija sa las 6 mm rezerva, deci pe langa linia care desemneaza modelul.


Dupa ce am decupat modelul am asezat fusible web cu partea LUCIOASA PE DOSUL MATERIALULUI din care va fi construita inimioara si am presat cateva secunde cu fierul de calcat incins
Dupa ce am terminat si aceasta etapa, am decupat inima cu tot cu materialul de care e lipita acum EXACT PE LINIA ei de contur.
Dupa decupare trebuie sa arate asa

Se dezlipeste hartia de pe spatele modelului

Si ramane modelul curat, cu margini clare si cu partea lucioasa care va fi aplicata pe materialul de fond

pe materialul de fond ales, de culoare verde, asezam inima cu partea LUCIOASA IN JOS, si presam cu fierul incins cateva secunde

Avem acum modelul aplicat pe material si putem folosi blanket stitch sau zig zag stitch pentru a l fixa de materialul de fond permanent.

Si acesta este rezultatul


Acesta este procedeul in mare parte. In cazul aplicatiilor de elemente combinate se tine cont de cateva reguli pt aplicarea lor corecta.
Eu folosesc aceasta tehnica des pentru ca , cu ea poti "picta" diverse tablouri care contin multe elemente si pe care cu greu le realizezi prin aplicatia clasica.
Singurul neajuns al acestei tehnici este ca , la un moment dat , topul quiltului care contine aplicatiile poate deveni prea rigid, teapan, datorita peliculei de lipici care fixeaza materialul.
Dar nu e un neajuns atat de important incat sa nu incerci tehnica macar odata si sa vezi ce lucruri frumusele vor iesi:)

Daca crezi ca ai nelamuriri sau mai ai nevoie de informatii nu ezita sa ma contactezi.

Sper ca ti am putut fi de folos.
Spor la lucru!:)


11 comentarii:

QUILTONLINE spunea...

Daniela din inima iti multumesc pentru acest tutorial care a clarificat multe din intrebarile mele. Si daca imi permiti pot pune aceste explicatii pe blogul meu , cu trimitere la tine?Voi crea o rubrica cu toate tutorialele ce mi-au folosit;sa-mi spui daca pot.
Ortansa

Daniela spunea...

Cu multa placere, Ortansa:)
Ma bucur ca ti a fost de folos si sigur ca da, poti sa il pui si pe blogul tau.
Daca mai ai intrebari cu siguranta, daca stiu, iti pot da informatii.
Spor la lucru :)

QDO spunea...

Este extraordinar; un astfel de tutorial cautam. Multumesc!

G spunea...

I love your heart!

G spunea...

I love your heart!

Daniela spunea...

Ma bucur ca iti foloseste,QDO :)
Multumesc pentru vizita.

Daniela spunea...

Thank you, Stephanie!
And thank you for your visit :)

Mihaela spunea...

Draga Daniela,
Ti-am descoperit intamplator blogul si ma bucur foarte mult!
Tutorialul mi-a folosit si mie foarte mult. Am mai colectionat cateva, dar al tau e cel mai clar!
Nu am inteles, insa, nici de la tine, de ce mai am nevoie de rezerva de 6mm in jurul inimioarei de panza, daca coaserea pe materialul de fond se face tot pe marginea neindoita?
Poate n-am fost eu atenta....

Ma bucur tare mult ca te-am gasit!
Multe ganduri bune din Bucuresti!

Daniela spunea...

Buna Mihaela si bine ai venit :)
Ma bucur ca iti sunt de folos informatiile si sunt destul de clare; referitor la acei 6 mm lasati (sau 1/4 inches) ....ei pot fi si 2 cm sau 1 cm sau si 3 mm ; eu am ales 6mm pt ca lucrez des cu aceasta masura si nu las mai mult pentru a face economie de fusible web :);important este sa lasi ceva rezerva pe langa linia care desemneaza modelul pentru ca , odata aplicata fusible web pe panza , cele doua(panza si fusible) sa fie taiate IMPREUNA pe linia de contur.
Deci este optiunea ta cat doresti sa lasi rezerva.Oricum ea este bine sa fie lasata.
Sper ca am fost mai explicita acum:)
Multumesc pentru vizita si te mai astept cu bucurie.
Toate cele bune!

Mihaela spunea...

Multumesc mult! Banuiam eu motivul, dar nu eram sigura!
Ganduri bune!

Paul spunea...

Mainile tale harnice, scot la iveala priceperea ta!

Am obosit...