Wednesday, June 24, 2009

Mocirita cu trifoiDincolo de influentele "culturale" ale unei minoritati care nu reprezinta Romania si care, din pacate, ne-a creat in lume, imaginea unui popor primitiv,dezordonat exista acel autentic romanesc, reprezentativ pentru spiritul poporului roman.


Din nefericire (si inexplicabil pentru mine )este faptul ca mass media romaneasca nu vadeste absolut nici un interes in a promova cultura romaneasca ; in schimb sustine anticultura si obliga cetateanul sa "inghita" tot ce are grija ca ea(mass media) sa difuzeze...si ceea ce ma uimeste si intristeaza si mai mult este ca cei mai multi oameni nu fac nici o selectie si nu se impotrivesc acestor "bombardamente" informationale de proasta calitate...daca ar fi existat acea selectie personala manelele nu ar fi reusit sa ocupe rangul de muzica reprezentativa...Una dintre perlele cantecului popular romanesc, de o simplitate incantatoare este cantecul ardelenesc Mocirita cu trifoi, un cantec care reflecta, la fel de simplu, relatia arhaica a omului cu natura inconjuratoare, relatie care s-a degradat din pacate in defavoarea ambelor parti...


Va invit sa il ascultati in interpretarea Maestrului Gheorghe Zamfir , omul cu naiul fermecat :) insotite de imagini care nu mai au nevoie de comentarii..


http://www.youtube.com/watch?v=zrhnB7mzhAc


Dincolo de "uratul" pe care avem grija sa il vedem zilnic in tara noastra exista acea parte frumoasa, spirituala pe care multi o omitem si o ignoram , o parte care ne reprezinta si onoreaza.


Ar fi bine sa ne amintim cat mai des de ea ; in caz contrar vom deveni, pentru posteritate, un popor "mort".Lyrics:

Mocirita cu trifoi,
Mocirita cu trifoi
M-or petit la maica doi
M-or petit la maica doi .


Spune-mi puiule de cuc
Spune-mi puiule de cuc
Dupa care sa ma duc
Dupa care sa ma duc .

Mandra, mandruleana me·
Mandra mandruleana me·
Duce dupa care-i vre·
Duce dupa care-i vre·

Dupa cel frumos m-as duce
Dupa cel frumos m-as duce
Ca are gurita dulce
Ca are gurïta dulce .ps. nu am reusit sa aflu ce anume inseamna "mocirita"..pentru cei care cunosc termenul am rugamintea si imi comunice si mie. Multumesc!:)