Tuesday, December 1, 2009

Mixed media din nou si desen - "Craciun interzis"

Bun gasit din nou!

Saptamana care tocmai a trecut mi-am petrecut-o pictand si desenand proiecte pentru viitoarele lucrari textile , am terminat un colaj mixed media acrylic dar si achitandu-ma de obligatiile de mama si pregatind Craciunul.
Acum, in ordinea in care mi-au stimulat interesul ar putea suna cam asa: colajul, extrem de interesant de construit ( colajele implica  elemente de design foarte clar stabilite si  care trebuiesc respectate) insa la fel de obositor, mi-a luat ceva energie  apoi desenele , naive poate care insa m-au relaxat profund.

In colaj, totul incepe de la ideea de baza in jurul careia se construiesc elementele colajului, incepand cu background-ul.Aici intervine imaginatia si trairea celui/celei care creeaza colajul.
In principiu, trebuie insa respectate principiile vizuale de design ca: balansul, armonia, varietatea , miscarea, proportiile si spatiul..cateva din principiile de baza.

Tema colajului meu a fost tema Craciunului insa un alt fel de Craciun; un Craciun impregnat de sedimentele subconstientului unde se agita amintiri subliminale si isi fac aparitia uneori in constient...de cele mai multe ori in preajma momentului cand Craciunul este sarbatorit.
L-am numit "Craciun interzis"

Primul lucru care a trebuit sa il fac a fost crearea backgroundului.
Nu am avut nimic in "cap" prestabilit; totul a decurs pe masura ce avansam cu lucrul si cum imi dicta inspiratia.
Fiind un mixed media painting am folosit vopsele acrilice apoi cateva elemente din revista National Geographic si desenul facut in pastel, al unei fetite, care a fost apoi transpus pe panza si stampile.
Nu este un mixed media quilt si de aceea a ramas si va ramane la stadiu de o singura "foaie" de panza , fara traditionalul sandvish care implica vatelina si dos.Eventual o rama de lemn va fi suficienta.

Cateva din etapele de lucru aici

Benzi adezive lipite pe panza si apoi vopsit, stampat


Desenul fetitei transpus pe panza si inclus in colajAdaugare de elemente din reviste ; incep sa fac legatura intre elemente si sa incerc sa transmit un mesaj.
Asta este faza in care rectific, adaug stampe, folosesc si pensula pentru accente si inca caut un al patrulea element principal in colaj....folosesc asocierea de cuvinte si "lumanare" mi se pare elementul potrivit; il adaug


O mizerie de nedescris pe masa de lucru plus companioana mea fidela...cafeaua...:D


Produsul final .
Cateva indicii: lumanarea si mastile sunt elemente din hartie pe care am lucrat cu stampe , acrilice , paiete aurii. Elementele de fundal sunt stampe cu acrilice iar in cateva zone apar fasii de panza lipite care contin mesaj sau nu.


In principiu, nu am lucrat dupa un plan prestabilit, asa cum am spus mai sus; totul a decurs in functie de ceea ce imi transmitea imaginea si ceea ce simteam ca trebuie adaugat. Nu m-am oprit decat in momentul cand totul mi-a placut si cand am simtit un echilibru.

Daca as incerca o comparatie intre quiltul traditional (de la care am pornit) si mixed media as esua.
Quiltul traditional implica patternuri prestabilite, testate si lucrate si mai putin inventivitate.Poate ca este relaxant de lucrat caci stii ce urmeaza sa cosi dar pentru mine a devenit absolut plictisitor.
Mixed media este mult mai complex si implica creativitate multa, imaginatie si multe alte aptitudini artistice care nu stiu cat le posed sau nu insa stiu ca ma implica si stimuleaza foarte mult.
Concluzia: m-am molipsit!:)

Si ca sa mai ies putin din zona colaj m-am relaxat desenand; cateva desene in pasteluri si oil pencils pe hartie, modele pentru lucrarile viitoare create pe fapt de seara in compania inegalabilului si profundului Sebastian Bach....relax total!:)

Un chip neterminat la care mai am de lucru si o nimfa albastra, desen finalizat:

In lucru, "Garden nymph", un colaj textil avand la baza un pastel lucrat tot saptamana trecuta , colaj care sper sa il termin in doua zile caci ma asteapta activitatile de sezon.
Va doresc toate cele bune si sa fiti creativi!:)


Daniela

2 comentarii:

Ela said...

Dana, impresionant! Imi place rezultatul dar chipurile sunt prea triste!!!Sau cred ca nu accept eu ideea de Craciun intarzis! Si cand era interzis, tot ne bucuram de el si de Pasti!Iar zanutele imi plac deja in stadiul acesta!
Da, ai talent, se vede tot mai mult! Felicitari!

Daniela said...

Da, Ela, special sunt alese chipurile tocmai ca e un Craciun interzis.
Multumesc pentru apreciere..ma mai bantuie dorul de desen cateodata si uita sa ma mai lase :)