miercuri, 24 iunie 2009

Mocirita cu trifoi



Dincolo de influentele "culturale" ale unei minoritati care nu reprezinta Romania si care, din pacate, ne-a creat in lume, imaginea unui popor primitiv,dezordonat exista acel autentic romanesc, reprezentativ pentru spiritul poporului roman.


Din nefericire (si inexplicabil pentru mine )este faptul ca mass media romaneasca nu vadeste absolut nici un interes in a promova cultura romaneasca ; in schimb sustine anticultura si obliga cetateanul sa "inghita" tot ce are grija ca ea(mass media) sa difuzeze...si ceea ce ma uimeste si intristeaza si mai mult este ca cei mai multi oameni nu fac nici o selectie si nu se impotrivesc acestor "bombardamente" informationale de proasta calitate...daca ar fi existat acea selectie personala manelele nu ar fi reusit sa ocupe rangul de muzica reprezentativa...



Una dintre perlele cantecului popular romanesc, de o simplitate incantatoare este cantecul ardelenesc Mocirita cu trifoi, un cantec care reflecta, la fel de simplu, relatia arhaica a omului cu natura inconjuratoare, relatie care s-a degradat din pacate in defavoarea ambelor parti...


Va invit sa il ascultati in interpretarea Maestrului Gheorghe Zamfir , omul cu naiul fermecat :) insotite de imagini care nu mai au nevoie de comentarii..


http://www.youtube.com/watch?v=zrhnB7mzhAc


Dincolo de "uratul" pe care avem grija sa il vedem zilnic in tara noastra exista acea parte frumoasa, spirituala pe care multi o omitem si o ignoram , o parte care ne reprezinta si onoreaza.


Ar fi bine sa ne amintim cat mai des de ea ; in caz contrar vom deveni, pentru posteritate, un popor "mort".



Lyrics:

Mocirita cu trifoi,
Mocirita cu trifoi
M-or petit la maica doi
M-or petit la maica doi .


Spune-mi puiule de cuc
Spune-mi puiule de cuc
Dupa care sa ma duc
Dupa care sa ma duc .

Mandra, mandruleana me·
Mandra mandruleana me·
Duce dupa care-i vre·
Duce dupa care-i vre·

Dupa cel frumos m-as duce
Dupa cel frumos m-as duce
Ca are gurita dulce
Ca are gurïta dulce .



ps. nu am reusit sa aflu ce anume inseamna "mocirita"..pentru cei care cunosc termenul am rugamintea si imi comunice si mie. Multumesc!:)

10 comentarii:

Gadjo spunea...

Mocirita inseamna parcela din spatele casei taranesti romanesti, plina cu iarba care hraneste animalele din ograda. te pup

Daniela spunea...

Bine ai venit Gadjo :)..multumesc pentru "traducere" si te mai astept cu placere.

helene25 spunea...

Vroiam sa iti spun ce inseamna mocirita, dar a fost cineva mai rapid.
Maincanta scrierile tale,continua!

Florena spunea...

Din nefericire ai dreptate Daniela, mass-media dezamageste mediatizand non-valorile :(
Sper totusi intr-un viitor mai bun, o schimbare in bine!

Numai bine tie si familiei tale!:)

Daniela spunea...

Bine ai venit, Helene ! voi continua atat timp cat voi simti ca am ceva de spus, chiar daca cele ce voi spune nu vor schimba decat putin sau chiar nimic din cele ce ma intereseaza..sper sa nu devin foarte plictisitoare intre timp:)
O zi buna!

Daniela spunea...

Asa este , Florena, dar selectia personala de ce nu functioneaza oare....?
Toate cele bune si tie si familiei tale , iti doresc!

Miriam spunea...

Iată o altă întrebare care mă frământă: ,,Cât de importantă este privirea în relaţii?" Dacă ai un răspuns, te aştept aici cu mult dor în privire :)
http://psalmdedor.blogspot.com/2009/06/cat-de-importanta-este-privirea-in.html

PS. Scuze că nu am făcut comentarii la această postare! Sunt cu graba!

sinsemilia spunea...

acest cantecel este atat de frumos incat parca il ascult direct cu inima. am forat si eu putin pe net ca sa gasesc ceva despre originile acestui cantec, cat de vechi este etc, dar in van, din pacate... stie cineva mai multe, va rog? eu cand eram mica lalaiam o varianta, nu stiu de unde auzita, care suna asa (melodia era la fel, doar versurile difera): mocirita cu trei foi/ m-o cerut la mama doi/ si nu stiu cum sa-i impart/ pe latu sau pe inalt... :)

Monica Basarab spunea...

Bună ziua, am găsit în dicționar varianta: „moceriță”, care înseamnă mâl, noroi...probabil are legătură cu mocirlă, mocirliță....adică un loc neamenajat, noroios, cu vegetație spontană- pe care a crescut trifoi- cum spune cântecul.

Monica Basarab spunea...

Am aflat că există satul MOCIRA. Mocira tine de comuna Recea, din coasta Băii Mari. Satul este atestat inca din zorii Evului Mediu, avand o organizare feudală asemanatoare zonelor maramuresene: cnezi, voievozi, tinand in vechime de Comitatul Satmar, Solnoc, si mai apoi, tinand de Maramuresul administrativ de azi. O zonă bogată în tradiții.. O mentiune: in casa lui Gavril Barbul din Mocira a fost conceput textul “Memorandumului”, al carui artizani au fost Vasile Lucaciu, Avram Breban din Mocira, Iuliu Coroianu, George Baritiu și alții.

Am obosit...